* „Este cel mai frumos imn de rugăciune de până acum”, a spus părintele Arhiepsicop Casian, la finele Canonului
Miercuri seară, Părintele Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a oficiat, timp de două ore, Denia Canonului cel Mare, la Catedrala Arhiespiscopală din Galați. Deși ierarhul s-a aflat singur în biserică, slujba a putut fi urmărită online de către credincioșii din județele Brăila și Galați, pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei. Postarea are, deja, peste 17.000 de vizualizări, 225 de distribuiri și circa 300 de comentarii.
A fost unul dintre cele mai emoționante momente din ultimele săptămâni, trăite de reprezentanții Bisericii. Ierarhul, îmbrăcat în odăjdii negre, a ținut slujba într-o catedrală goală, la lumina unei lumânări care-i lumina chipul, vădit afectat de suferințele pe care le îndură credincioșii în această perioadă de încercări. O lumină vie, ca o rază de speranță pentru sutele de credincioși din Brăila și Galați, afectați direct sau indirect de pandemia de Coronavirus. Și să nu uităm: de la începtul epidemiei de Coronavirus, preoții au fost primii care au sărit în ajutorul săracilor, bătrânilor și a celor aflați în izolare și carantină, și tot ei au donat materiale sanitare și aparatură medicală unităților sanitare din Brăila și Galați.
După slujba Deniei, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a vorbit despre pocăință, evocându-l pe Adam, întâiul om, pe tâlharul de pe cruce, care s-a pocăit, și pe Sfânta Maria Egipteanca.
„Fie ca aceste modele de pocăință să modeleze și sufletele noastre, ale tuturor! Se apropie Sfintele Paști. Această rugăciune de pocăință este făcută numai cu împrumutarea glasului nostru, dar sunt sigur că aici ne-a pomenit pe toți Mântuitotul și sunt sigur că Mântuitorul nu s-a mulțumit să fie doar cu mine, aici, în fața acestei cărți, rostind rugăciuni. Mântuitorului îi este mult mai drag sufletul unei persoane care, acasă, stând în fața unui ecran, și-a lăsat o lacrimă... Este cel mai frumos imn de rugăciune de până acum (...)”, a spus ierarhul.
Citit în prima săptămână din Postul Mare, de luni până joi (în cadrul Pavecerniței Mari), Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este alcătuit din patru părți. El se citește integral în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare.
Tot în cadrul Pavecerniței Mari, pe toată perioada Postului Mare, este spusă Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul.
Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăieşte plânge că nu a urmat pilda luminoasă a celor drepţi și virtuoşi, ci robia patimilor arătate în mulţi păcătoşi, dintre care unii s-au mântuit fiindcă s-au pocăit iar alţii, nevoind să se pocăiască, s-au osândit. Prin urmare, Canonul cel Mare are rolul de a arăta că toţi oamenii au nevoie de pocăinţă şi de iertarea păcatelor pentru a ajunge la mântuire și, de aceea, se cântă în Biserică în timpul perioadei de pocăinţă a Postului Mare al Sfintelor Paşti.